Monday, May 26, 2014
Salsa: istorie, tehnica, stiluri
.jpg)
Salsa reprezintă un stil de muzică și dans ce își are originile în America de Sud și Insulele Caraibe, dar care s-a dezvoltat în toata lumea în diferite variante ce au dus la crearea altor stiluri asemănătoare. Aceste stiluri de salsa sunt in functie de zona in care se danseaza: Salsa LA (Los Angeles), Salsa New York, Salsa Cubana, Salsa Columbiana, Salsa Cabaret. Este cea mai populară variație a unui dans latino și s-a dezvoltat rapid într-un fenomen international. Tehnic, se dansează în 8 timpi, însă practic se calcă doar 6 pași, 2 fiind pauze. Ritmul muzical este de 4/4, avand 160-220 batai/minut iar ritmul de baza este Quick, Quick, Slow (trei pasi dansati pe 4 timpi). Se poate dansa fără partener, însă de obicei se dansează în cuplu, bărbatul fiind cel care conduce și dirijează mișcările femeii. Mișcările picioarelor (pașilor) sunt lente în comparație cu mișcările brațelor, care trimit în permaneță diferite semnale partenerei: semnal de piruetă pe stânga, pe dreapta,etc.
Istorie:
- Salsa este un amestec de ritmuri de origine latino si afro-caraibiana ca: danzon, mambo, rumba, guajira, charanga, cha cha cha si guaguanco. La nasterea si dezvoltarea sa se considera ca si-au adus contributia cubanezii, portoricanii si nord-americanii. Prin anii ‘60 gloria Mambo-ului era pe sfarsite. Era vremea pentru un nou stil, care avea sa prinda contur pe la sfarsitul anilor ’60. Tinerii au “respirat” Salsa. Adevarata recunoastere pe plan international a Salsa a avut loc in 1975, cand s-a organizat Latin NY Awards. Mass media a acordat ceremoniei cea mai mare atentie acordata vreodata unui eveniment legat de muzica latino.
- Dansul salsa este rezultatul unei atmosfere pline de interferente culturale. Schimbarile politice si culturale generate de revolutia lui Fidel Castro au facut ca principalii promotori ai fenomenului latino sa fie emigrantii portoricani. In New York traiau sute de mii. Astfel, ritmurile “Bomba” si “Plena”, din Puerto Rico, s-au contopit cu America de Nord si Cuba, cu aportul muzicienilor portoricani Cartijo si Ismael Rivera.
- “New York Latin Sound”, rezultatul unei atmosfere pline de interferente culturale, s-a nascut datorita emigrantilor din America Latina, care proveneau mai ales din Cuba, Puerto Rico, Republica Dominicana, Columbia, Venezuela. Acestia l-au botezat, in cele din urma, “Salsa”.
- Un designer la “Fania Allstars”, Izzy Sanabria a fost cel care a folosit cuvantul “Salsa” pentru a promova acest curent muzical, intuind potentialul mare de marketing al acestui cuvant in promovarea muzicii latino. Si-a capatat supranumele de “Mr. Salsa”
Sunday, May 25, 2014
Un pas mic pentru omenire... un pas mare pentru tine
Ce ar fi sa iesi din banalitatea zilelor lucratoare si sa iti destinezi timp pentru tine, pentru sufletul tau si corpul tau. Astfel ai avea atat fericire cat si forta de munca, dar mai intai lasa grijiile si intra intr-o sala de dans, fie Zumba, Mambo, Salsa, Street dance, orice crezi ca ti se potriveste. Normal ca lumea se va uita putin ciudat, te va critica, poate te vor urma... pana la urma nu de asta traim, traim sa ne bucuram de ce avem, de ce ne ofera viata si sa aducem o culoare de primavara in sufletele noastre, o culoare de tinerete.
Dansul modern iti ofera atatea oportunitati, doar trebuie sa alegi, eu de exemplu le-as alege pe toate, dar asta mi-ar afecta studentia :))), totusi practic cat pot de des DANSUL, nu pentru performanta, ci pentru suflet... pentru ca acest "DROG" imi da energia necesara. Fac parte dintr-un club de dans al universitatii USAMV Cluj-Napoca si sunt demoralizata cum oamenii renunta la ceva antrenant si distractiv in scopul altor lucruri precum: dormitul, iesitul la "cafeluta" ( la ora 19 :D )... chiar saptamana trecuta imi spuneau fetele ca ar trebui sa nu-l mai facem ca lumea nu mai da pe la sala noastra improvizata,ce masuri am luat?!!... m-am deprimat si mai tare. Oameni buni dansul nu musca, nu iti fura timpul de mers la cinema sau la bere, va face decat sa-l indragiti si sa deveniti mai perseverenti, mai buni intr-o echipa, deoarece nu dezvolta doar corpul ci si mintea, devi mai increzator in tine, mai stabil in ce iti doresti, te invata sa traiesti printr-un mod diferit de a trai.
Precum spune si titlul de astazi "Un pas mic pentru omenire... un pas mare pentru tine", nu lasa lumea sa te schimbe, daca vrei sa dansezi danseaza, daca iubesti sa pictezi fa-o, gura lumii intotdeauna va fi critica orice ai face, astfel vei face UN PAS MARE pentru tine, vei avea un mod de viata diferit, dar cu o satisfactie enorma.
https://www.youtube.com/watch?v=31vwdmbeS0A.jpg)
Saturday, February 8, 2014
Dansul=Sport
Cu siguranta sporturi precum dansul sportiv, gimnastica ritmica, patinajul artistic si poate innotul sincron, au o serioasa componenta artistica, dar cand iese aceasta la iveala in competitie si la ce nivel, nu stiu la raspund cu siguranta. Poate ca la nivelul competitiilor de open international putem vedea latura artistica a dansului, dar si aceasta va fi in stransa legatura cu privitorul ce va acorda o astfel de calificare dintr-un punct de vedere propriu si poate subiectiv. Este posibil ca o coregrafie inspirata sa presupuna o creatie artistica de exceptie. Dar in conditiile unei executii defectuoase a acesteia mai putem spune ca este arta? Dar o interpretare muzicala deosebita ce are insa lacune coregrafice ori tehnice ? dansul sportiv poate fi o combinatie interesanta intre sport si dans de placere. Trebuie sa stii ca il poate practica la orice nivel, atat social cat si de performanta, de la orice varsta. Dansul sportiv il ajuta pe copilul tau sa se mentina in forma si sa isi modeleze corpul, conferindu-i o postura demna de invidiat.
Dar care este lucrul cel mai important atunci cand micutul tau incepe sa practice acest sport? Dorinta! Trebuie sa isi doreasca sa practice dansul sportiv, mai ales daca vrea sa faca performanta, pentru ca implica multa munca, dar si placere.Acest sport presupune un dans intre doi parteneri, care formeaza o echipa, si poate fi privit ca un fenomen social care incurajeaza interactiunea intre persoane. In general, dansul stimuleaza atat corpul cat si intelectul, fiind de multe ori o forma universala si nelimitata de comunicare. O serie de experti sustin ca practicarea de catre copii a dansurilor precum cha-cha-cha, vals sau quick step poate avea un efect miraculos asupra increderii in sine, starii de spirit si a auto-controlului. Psihologii sunt de parere ca practicarea dansului inca de la varste foarte mici poate imbunatati modul de relationare al copiilor, pentru ca interactioneaza si comunica in mod constant.
Sanatate prin Dans Modern
Tratament pe cât de plăcut, pe atât de util. Cine s-ar fi gândit că dansul poate avea atâtea beneficii pentru sănătate? Fie că îl practici acasă, la petreceri sau sub îndrumarea unui instructor, vei vedea rezultate spectaculoase.
Iulia Dibu, instructor de dans și absolvent al Facultății de medicină Carol Davila București, ne-a dezvăluit câteva din secretele vindecării prin mișcare în ritmul muzicii. În primul rând, cursanții nu ar trebui să considere că fac un tratament, chiar dacă vin pentru că au probleme de sănătate. Instructorul spune: "Am ținut la această modificare a mentalității pentru că vrem să alungăm toate gândurile negative din mintea lor. Ne dorim ca aceștia să nu se simtă pacienți sau să se concentreze pe boală. Aceste idei nu ne fac bine, din punct de vedere psihologic și nu numai".
.jpg)
Iulia Dibu, instructor de dans și absolvent al Facultății de medicină Carol Davila București, ne-a dezvăluit câteva din secretele vindecării prin mișcare în ritmul muzicii. În primul rând, cursanții nu ar trebui să considere că fac un tratament, chiar dacă vin pentru că au probleme de sănătate. Instructorul spune: "Am ținut la această modificare a mentalității pentru că vrem să alungăm toate gândurile negative din mintea lor. Ne dorim ca aceștia să nu se simtă pacienți sau să se concentreze pe boală. Aceste idei nu ne fac bine, din punct de vedere psihologic și nu numai".
► Ameliorează durerile articulare
"Cele mai evidente rezultate pe care le-am văzut la cursanții noștri au fost cele legate de ameliorarea durerilor articulare, musculare și ale oaselor. O doamnă care avea dureri de cap cauzate de o spondiloză cervicală și-a îndreptat poziția coloanei participând la ședințe săptămânale de dans. Astfel, și durerile de cap au dispărut. Totuși, nu este vorba de efecte miraculoase sau care apar peste noapte. Rezultatele sunt vizibile doar la cei care perseverează, după câteva luni", a specificat Iulia Dibu. Dansul reprezintă și o metodă bună de menținere în formă pentru cei sănătoși. Fără să simți că lucrezi, ba chiar distrându-te, faci exerciții cardio, arzi calorii, stimulezi circulația sangvină și oxigenarea creierului.
► Beneficiile acestei terapii:
► întărește oasele;
► previne și ameliorează durerile de cap cauzate de probleme la coloană;
► previne bolile articulare, cardiovasculare, respiratorii, metabolice (diabetul zaharat);
► scade colesterolul;
► previne și ameliorează depresiile și stările anxioase;
► are efect de întinerire prin creșterea oxigenării organismului.
"Terapia prin dans se adresează tuturor, atât celor cu afecțiuni specifice, cât și oamenilor sănătoși, care vor să se simtă bine și să prevină apariția bolilor. Dansul favorizează conștientizarea corpului, dar și a mediului, dezvoltă modalități de comunicare non-verbală, dar și de eliberare a energiilor negative. Prezintă și multiple beneficii pentru sănătate. Avantajele ghidării terapeutice nu sunt de neglijat. Mișcările sunt atent alese și cursanții sunt ajutați să le execute corect."
Primii pasi in Dansurile Moderne
Faptul ca reprezinta o forma de exprimare sociala si mica parte din tine, nu este o noutate, dansul ascunde multe motive pentru care este abordat. Fie ca esti invitat sau protagonist la propria nunta, fie ca esti constrans de alte imprejurari si trebuie sa impresionezi pe cineva, fie ca vrei sa iti ocupi timpul liber sau vrei sa cunosti oameni noi, calea spre dans iti este deschisa si pavata cu multe plusuri. Partea frumoasa este ca odata cu primii pasi de dans invatati, de voie sau de nevoie, vei descoperi si o modalitate foarte revigoranta de a face miscare. In plus, dansul este un exercitiu cardio foarte bun care te va ajuta sa te mentii in forma. Nu trebuie sa-ti bati prea mult capul in legatura cu ce still de dans vei invata deoarece oricare va fi un exercitiu grozav, indiferent ca e vorba de dans modern, balet, swing sau hip-hop. Crezi ca n-o sa reusesti niciodata sa dansezi "ca la carte"? Oricine poate invata sa danseze. Exista o multime de resurse care iti ofera o sansa de a invata: poti sa te alaturi unei sali de dans, poti sa inveti uitandu-te la casete video specializate, poti sa iti cumperi carti care sa te invete sa dansezi.
.jpg)
.jpg)
Street Dance
.jpg)
.jpg)
Street Dance este un "termen umbrelă" (o denumire generală) ce denotă mai multe stiluri de dans, ce au evoluat în spații publice precum pe stradă, în curtea școlilor și în cluburi. De cele mai multe ori sunt improvizații, ce au un caracter social și încurajează interacțiunea cu publicul dar și cu alți dansatori. Termenul de “Street dance” este în general folosit pentru a descrie dansurile hip hop și funk ce au apărut în Statele Unite în anii '70 și care sunt într-o continuă creștere și dezvoltare în cultura hip hop de astăzi (breakdance, popping, locking, hip hop new style, house dance și electro dance). Aceste tipuri de dans sunt foarte populare în ziua de azi, atât ca exercițiu fizic, dar și ca artă și o formă de competiție practicată atât în studio-urile de dans, cât și în alte spații.
Cele mai cunoscute din stilurile de dans ce se practică în zilele noastre, precum breakdance, popping sau locking au început sa apara în jurul anilor 1970, hip hop new style și house dance în jurul anilor 1980 în New York și Los Angeles iar electro dance a apărut în 2000 în Franța. Deși la început fiecare stil a apărut și s-a dezvoltat separat unul de celălalt, astăzi, toate sunt asociate mișcării hip hop deoarece au în comun mai multe elemente de street dance. Scena street dance-ului este mereu în schimbare cu noi stiluri aparând mereu, inspirate din muzica hip hop si RnB. Krumping-ul este un exemplu de stil de dans ce a abia recent, a trecut din underground în main stream. De asemenea, se obișnuiește ca mișcări caracteristice de street dance să fie îmbinate cu alte forme mai tradiționale de dans, dând astfel naștere unor stiluri precum lyrical hip hop (mișcări mai fluide și cu interpretări teatrale) și street jazz (un hibrid între hip hop modern și jazz dance). Aceste stiluri sunt în general concentrate pe coregrafii și mai puțin pe improvizație sau battle-uri și nu sunt considerate street dance pur, ci o variantă alternativă a tradiționalelor stilurilor de studio dance.
Dans sportiv
.jpg)
Pornind de la accepţiunea de dans a dicţionarului explicativ, acesta este catalogat ca fiind un ansamblu de mişcări ritmice,variate ale corpului omenesc, în ritmul unei melodii şi având un anumit caracter.
Dansul sportiv reprezintă accepţiunea cea mai nouă a dansurilor care sunt obiect de competiţie: standard(vals lent, tango, vals vienez, foxtrot), latino (samba, cha-cha, rumba, paso doble si jive) new wave, rock acrobatic, latin sequence etc. Să nu uităm, că el mai este şi maniera de interpretare artistică,de exteriorizare a sinelui prin exprimare a mişcării corporale, este un mijloc de educare la vârstele fragede, şi nu numai, de întreţinere şi de odihnă activă la maturitate. Prin “limbajul”care nu necesită o traducere poate fi un mijloc de comunicare şi de apropiere între oameni. Dansul mai este şi ştiinţa mişcării propriului corp şi tehnica, ce odată stăpânite servesc autocontrolului condiţionat de intelect. În dans,corpul devine instrument ce trebuie studiat şi bine stăpânit. Întregul sistem muscular şi nervos trebuie să fie adaptat printr-o învăţare,o educare,o consolidar a mişcării cu o pregatire fizică necesară.
Pornind de la accepţiunea de dans a dicţionarului explicativ, acesta este catalogat ca fiind un ansamblu de mişcări ritmice,variate ale corpului omenesc, în ritmul unei melodii şi având un anumit caracter.
Dansul sportiv reprezintă accepţiunea cea mai nouă a dansurilor care sunt obiect de competiţie: standard(vals lent, tango, vals vienez, foxtrot), latino (samba, cha-cha, rumba, paso doble si jive) new wave, rock acrobatic, latin sequence etc. Să nu uităm, că el mai este şi maniera de interpretare artistică,de exteriorizare a sinelui prin exprimare a mişcării corporale, este un mijloc de educare la vârstele fragede, şi nu numai, de întreţinere şi de odihnă activă la maturitate. Prin “limbajul”care nu necesită o traducere poate fi un mijloc de comunicare şi de apropiere între oameni. Dansul mai este şi ştiinţa mişcării propriului corp şi tehnica, ce odată stăpânite servesc autocontrolului condiţionat de intelect. În dans,corpul devine instrument ce trebuie studiat şi bine stăpânit. Întregul sistem muscular şi nervos trebuie să fie adaptat printr-o învăţare,o educare,o consolidar a mişcării cu o pregatire fizică necesară.
Labels:
ce cuprinde dansul spootiv :salsa,
dansul sportiv,
definitie,
jive,
paso doble,
samba,
tango
Friday, February 7, 2014
Dansuri moderne- Definitie
Această marfa nouă de import,"Dansurile Moderne", trecu fără greutate frontierele continentului nostru, sălăşluindu-se dea binele şi la noi în ţară. Bărbaţi de şcoală, părinţi îngrijoraţi îşi ridică glasul contra dansurilor de origină sălbatică, dar toate sunt înzadar, căci ele continuă sa bântue. Epidemia dansului modern îi apucă şi pe unii oameni bătrâni din oraşele mari, care, spre mirarea lumii, se înscriu în scoali de dans şi dansează de să prăpădesc.Femei din elita societăţii nu se mulţumesc, că dansează pe parchetul luciu al saloanelor somptuoase de dans, ci trebue să se scoboară în duhoarea tavernelor, unde îşi frământă corpul de ţi mai mare groaza.
Dansul este complexul unor mişcări corporale, care se execută cu gust şi graţie la sunetul muzicii. Dacă aceste mişcări corporale se execută la perfecţie, ele devin aceea ce numim artă.
Dansurile, sau cum le numim noi „jocurile" sunt un fel de comoară a popoarelor. Fiecare popor are „jocurile" sale specifice, care îl caracterizează, de care este legat sufleteşte. In pătura sănătoasă a ţărănimii, în sânul oraselor fie ele mici sau metropole, în cercurile înalte ale aristocraţiei, pretutindeni dansul, este considerat ca un preludiu, ca un fel, de pregătire a tinerilor fiinţe pentru calea deschisă a vieţii.
.jpg)
.jpg)
Ce inseamna dansul?
.jpg)
Dansul - un mod de viata
Daca cineva m-ar intreba ce inseamna dansul pentru mine as avea o reactie cel putin stranie. Probabil as zambi si as spune cu inocenta NU STIU, poate un mod de viata?! sau viata mea?!
Un raspuns inadmisibil pentru cineva care practica dansuri ca un hobby de aproximativ 12 ani. Si totusi acceptat. E greu sa rup din mine imaginea dansului, seminificatia lui pentru mine atunci cand el insusi constituie viata mea, precum si primul pas in sala de cursuri. Sentimentele mele sunt ineexplicabile si ireversibile chiar din clipa de inceput pana in ziua de astazi. Deoarece stau si ma gandesc cum ar fi sa rup dansul din viata mea si constat cu stupoare ca mi se arata un gol in MySelf. E greu dupa atata timp investit, atatea cazaturi si vanatai, oameni pe care nici nu-ti inchipuiai sa-i intalnesti, sa-ti devina prieteni sau camarazi. Toate amintirile placute si neplacute din copilarie se leaga intr-un fel sau altul de dans, astfel mi-e imposibil sa le dezleg. Viata mea a fost pana acum un pic altfel de cat a prietenilor mei fiind convinsa ca asa va fi si de acum inainte. Chiar daca am fost un copil normal, cu multa energie, la fel ca toti ceilalti prieteni de joaca, au existat diferente intre noi. Unele dintre ele ma bucurau, altele mai putin … Eram apreciata de parinti si profesori la scoala, totusi nu eram multumita cu mine, imi doream sa ies in evidenta, iar cand nu puteam o parte din mine sufere ... erau momente cand suspinam dupa jocurile banale (si totusi atat de importante pentru copilarie) si pentru intalnirile cu prietenii. Chiar si acum sunt momente cand mi se intristeaza chipul cand imi vad acei "prieteni" care radeau de mine, doar pentru faptul ca nu stateam cu ei sau ca incercam de pe atunci sa-mi vad clar viitorul, uite ca "ei" in timp au ajuns sa ma invidieze ... Pentru ca in acel viitor constuit de mine exista speranta si puterea de a persevera in carari alese de mine. Totusi am continuat … in fiecare zi, fara pic de ezitate. Deja e o boala sau mai bine zis un drog…Asa, un drog… La inceput iti place senzatia produsa, te simti fericit si lipsit de griji atunci cand dansezi. De aceea vi la antrenament si a doua zi, ca sa regaseti senzatia de fericire si bucurie provocata de "niste miscari" (considerate de unii). Cat esti pe ringul de dans nu te gandesti la alceva decat la magia dansului, acolo esti doar tu rupt de realitate. Asta la inceput dureaza doar 1-2 h ca mai apoi in restul de 21 de h sa revi la propriile tale activitati. Si totusi dorinta de a trai senzatiile magice ale dansului se intensifica … si asa vii tot mai des in sala de dans, faci cat mai multe antrenamente, usor usor dansul ocupa 4-5 h pe zi in mintea ta si restul pentru alte ganduri deja aproape straine. Cred ca asta se numeste DEPENDENTA! Si de aceea indraznesc sa spun ca dansul se aseamana izbitor cu dragostea si drogul. Toate trei in mod evident provoaca dependenta si suferinta uneori. Caci si in dans sunt momente cand suferi, de fapt ar fi inutil altfel …
Subscribe to:
Posts (Atom)